24.04.2024

В Одесі затримано ворожого агента, який «полював» на ППО та хотів «помститися» СБУ і прокуратурі

СБУ затримала ще одного агента ФСБ, який готував нову серію ракетно-дронових ударів по Одесі. У «зоні особливої уваги» ворожої розвідки були локації зенітно-ракетних комплексів ППО на території міста.

Про це повідомило сьогодні управління СБУ в Одеській області.

В обласній прокуратурі додають, що агент також передавав російським кураторам персональні дані відомих йому співробітників прокуратури та слідчих Служби безпеки для подальшої їх ліквідації. Крім того, при передачі інформації просив ворога завдати ракетних ударів по будівлях прокуратури та СБУ.

Таким чином одесит хотів помститися правоохоронцям. Він уже мав проблеми із законом: в його «біографії» вирок у 2020 році за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, тоді він отримав покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком. Наразі у суді перебуває обвинувальний акт стосовно нього за фактом поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму (ч. 1 ст. 436-1 КК України).

У подальшому чоловік «заліг на дно», але навесні 2023 року продовжив поширювати у соцмережах свої антиукраїнські матеріали і потрапив у поле зору ФСБ, яка згодом дистанційно завербувала його для коригування вогню по Одесі.

Одним із перших завдань, яке поставили перед агентом його куратори, був пошук і передача координат зенітно-ракетного комплексу ППО. Втім, Головне управління внутрішньої безпеки СБУ дізналося про це, адже документувало кожен крок російського агента.

Завдяки цьому було проведено комплексні заходи для убезпечення пунктів базування Сил оборони, а самого фігуранта затримано під час передачі розвідданих агресору.

За даними слідства, щоб отримати розвідувальну інформацію агент обходив місто та його околиці. Там він фіксував місця можливої дислокації українських захисників. Отриманий «звіт» направляв до ФСБ через популярний месенджер. Для цього використовував два мобільні телефони, які під’єднував до мережі Wi-Fi.

Після завершення сеансу зв’язку з ФСБ зрадник задля конспірації видаляв листування. За співпрацю з окупантами він отримував від них грошову «винагороду» на власну банківську картку.

Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено три бойові гранати та набої до стрілецької зброї.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Фото Одеської обласної прокуратури, відео СБУ.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки